Eski çağlarda; evlilik özellikle derebeylikle yönetilen Britanya adasında topraklar da kısıtlı olduğu için toprakların bölünmemesi amacıyla yapılan bir anlaşmayken, günümüzde tarafların hayatlarını birlikte geçirecekleri bir hayat arkadaşı olarak birbirlerini seçtikleri bir hukuki anlaşma haline dönüşmüştür. Burada ‘taraflar’ kelimesini kullanmamın özel bir amacı var. Çünkü dijitalizm ile birlikte günlük rutinlerimize giren, yeni varlıklar çağında; bazen insanlar insanlar arası evliliği çağın gerisinde bularak; evliliği bir insanla değil; sanal bir varlıkla, yapay zekâ ile yapmayı tercih edebiliyorlar. Bu durum evliliği bir mantık kurumu olarak dizayn eden Britanyalıların vizyonunu fazlasıyla aşan bir mantık evliliği kurgulaması diyebiliriz.
Peki, bu insan yapısı olan yapay zeka sanal varlık gibi teknolojik taraflarla evlilik mümkün müdür?
Şu an dünyanın çeşitli yerlerinde cep telefonu ile evlenen, hologram yapay zeka ile evlenen insanlar var. Ancak şu an bizim hukuk mevzuatımız, evlilik sözleşmesinin taraflarının insan olmasını ve bir ülke pasaportuna sahip olmasını arıyor. Bu sınırlar içerisinde; Suudi Arabistan vatandaşlığına sahip olan insan görünümlü yapay zeka Sophia’nın bir ülke pasaportuna da sahip olduğunu düşünürsek; bizim mevzuatımıza göre evlenebilir diye düşünüyorum.
Tokyo da yaşayan Akitiko Kondo; bir hologram olan Miku ile evlenmişti. Hatta düğüne 17 bin dolar harcadığı için de eleştirilmişti.
A.B.D’nin Las Vegas şehrinde, cep telefonu ile evlenen kişinin de evliliğinin geçerliliği bir hukuk tartışmasına dönüştü. Ama yapay zekâ uzmanlarına göre 2030 ila 2050 yılları arasında yapay zeka ile evlilik yasal bir hak haline gelecek. Bizim milli mevzuatımız da o gün durum ne olur bilemiyorum ama uluslararası olarak böyle bir hakkımız olacağı söyleniyor.
Buradan anlaşılıyor ki, önümüzdeki yıllarda, evlendiğiniz kişinin cinsiyeti değil, varlığının niteliği öne çıkacak. Yani evlenme akdini, bir kadın ya da erkekle değil, bir insanla mı, robotik bir yapay zeka ile mi yaptığınız evliliğinizin niteliğini belirleyecek gibi anlaşılıyor.