Kira bedellerinde, özellikle Covid sonrasında afaki bir artış olduğuna, artık tüm Bodrum aşina. Kira bedellerindeki artışlara, son aylardaki döviz artışlarının da eklenmesi ile konu neredeyse bir barınma sorununa dönüştü. Her gün gerek kiraya veren mal sahiplerinden, gerekse de kiracılardan mevcut kira sözleşmeleri ve artışları ile ilgili sorularla muhatap oluyoruz. Bodrum’daki kira bedellerinin durumu kendiliğinden yerel bir gündem haline gelmiş durumda. Her ne kadar, bu durum sadece yerelde yani Bodrum’da değil ülkemizin tüm batı bölgelerinde ortaya çıkmış bir durum gibi gözükse de, Bodrum gibi ekonomik şartların yüksek standartlarda olduğu bir yerde ortaya çıkması, birçok sonuca neden olduğu gibi, iş dünyasını da etkileyen bir unsur olarak da öne çıkmıştır. Kısa bir zaman içerisinde, Bodrum’da iş yapan şirketler ve işletmeler ile kamu kurumlarının çalışan bulamayacaklarını kestirmek zor değil.
Bu konuyu, henüz Covid illeti sahneye çıkmamışken; ortaya koyan bazı yetkililer ve sivil toplum kuruluşları olmuştu. Sonuçtan anlaşıldığı üzere, bu kişi veya kuruluşları dinleyen, çözüme yönelik adım atan olmamış, veyahut da adım atanların adımları yerini bulmamış ki, bugün artık Bodrum’da gayrimenkul kiralamak sıkıntılı bir konu haline gelmiştir. Salgın hastalık ile birlikte, bu konu önüne geçilemez bir ivme ile çalışanların ekonomik şartları zorlayıcı bir hale geldi. Bu sorun sadece çalışanların sorunu değil çünkü işverenlerin ücret bütçelerini düzenlemesine de engel oluyor. İşverenlerin çalışanlarına ödeyebilecekleri ücretler, kira bedelleri ile doğru orantıda gitmiyor. Birkaç yıl içerisinde, şirketler ve işletmeler, neredeyse işletmelerinde çalıştırabilecek insan bulamayacaklar. Sadece asgari ücretliler değil, kalifiye çalışanlar dahi Bodrum’un kira işkencesine ekonomik olarak katlanamayacak duruma gelecek ve Bodrum oturacak evi yoksa veya kendisine ait işyeri yoksa iş yapılamayan, çalışılamayan bir yer haline gelecek.
Aynı sıkıntı kamu sektörü için de geçerli. Son zamanlarda hangi devlet kurumunun yetkilisi ile görüşsek, hepsi memurların kiralardan sebep Bodrum’da çalışmak istemediklerini ve Bodrum’a çalışmak üzere atananların kısa zaman sonra bir şekilde başka şehirlere gitmek için işlemlere başladıklarını ve gitmek için uğraştıklarını, belirtiyorlar. Çünkü artık Bodrum çalışan kesim için bir sürgün yeri, ekonomik anlamda bir çöküş olarak algılanıyor. Bir çalışanın sisteme uyum sağlayıp verimli bir şekilde çalışmaya başlamasından hemen sonra, görev yeri değişikliği, elbetteki hizmet anlamında verimsizliğe yol açıyor. Buradaki verimsizlikten, en çok etkilenen de, yine Bodrum insanlarıdır. Sanki cezalandırılmış gibi, verimli ve kaliteli hizmet alamıyoruz.
Her platformda Bodrum’un iş dünyasının karşı karşıya kaldığı bu tehlikeyi, yetkili mercilere aktarmaya çalışıyoruz ve bu problemin çözümüne yönelik somut bir atılım bekliyoruz.