7464 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2 Kasım 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış olup, bu düzenleme 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir. Uzun yıllardır gelir edinimi için turizm amaçlı olarak kiralanan konutların belgelendirilmesi, bunlardan elde edilen gelirlerin kayıt altına alınması, kayıt dışı vergisiz kazancın engellenmesi, konutlarda kalacak kişilerin suç işlemesinin önüne geçilmesi için kimlik bildirme yükümlülüğünün uygulanabilmesi hedeflenerek bu yasal düzenleme yapılmıştır. Yeni düzenleme, konut sahipleri ve sektörde faaliyet gösteren aracı hizmet sağlayıcılara yükümlülükler getirmiştir.
Öncelikle, konutunu 100 günden az süre ile kiraya vermek isteyen konut sahibi tarafından, kısa dönem kiralamaya konu edilen bağımsız bölümün bulunduğu binadaki tüm kat maliklerinden konutun turizm amacıyla kiralanmasının uygun görüldüğüne ilişkin izin alınmalı, bu izin belgelendirilmelidir. Konut sitelerinde ise, ancak tüm kat maliklerinin onayladığı bir genel kurul kararı ile izin belgesine müracaat edilmesi mümkün kılınmıştır. 100 güne kadar yapılan tüm kiralama işlemleri turizm amaçlı kiralama olarak değerlendirilecek olup, bu yeni düzenlemenin kapsamında kabul edilecektir. Birden fazla kez, yüz günden fazla süreli kira sözleşmesi akdedilmesine rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, ilgili konutun dört defadan fazla kiraya verilmesi hali de, bu kanun kapsamında değerlendirilecek ve bu kişilere de, yüksek bedelli idari para cezaları verilebilecektir.
Burada bir istisna söz konusudur. Eğer yönetim planında kısa süreli kiralama faaliyetine izin verildiğine dair hüküm bulunması halinde, diğer kat maliklerinden izin alınmasına gerek bulunmamaktadır.
Henüz bakanlık tarafından usulü belirlenmemiş olmakla birlikte, kat malikleri kararına, istinaden, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından izin belgesi verilen konutlar için düzenlenecek plaketin temini ve ilgili konutun girişine asılması da gerekecektir.
Alt kiracı olarak, izin belgesi sahibinden kiralanan konutun kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı olarak üçüncü kişilere kiralanması da yasaklanmıştır. Dolayısıyla, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca belgelendirilmiş (A) grubu seyahat acentaları ve kiraladıkları konutları personellerine kullandıran tüzel kişiler dışında, alt kiracıların izin belgesi alması engellenmiştir ve konutun bu şekilde kiralanması halinde de yaptırım uygulanacaktır.
Kanun kapsamında her konut özelinde konut sahiplerine toplamda 1.600.000.- TL’ye varan idari para cezaları verilebilecektir. Bu ceza bedellerinden kaçınmak için, konut sahiplerinin Kanun’un yürürlük tarihinden itibaren 1 ay içerisinde, 2024 Ocak ayı içerisinde izin belgesi için, gerekli koşulları sağlayarak, izin belgesi başvurularında bulunması gerekecektir.